Het wordt weer eens tijd om een stukje te schrijven.
Het heeft even geduurd. Ik zat te wachten op het herstel
van een staaroperatie. En ja staar kan een tijdelijke of een permanente beperking zijn.
De Europese verkiezingen zijn al weer een tijdje achter ons. In juni. Voor het eerst waren er in Almere twee inclusieve stembureaus. Dat is in kerkcentrum het Levend Water in Parkwijk en in het woonzorgcentrum de Overloop in Almere Haven. In een woonzorgcentrum heb je natuurlijk niet zoveel ruimte als in een kerkzaal. Er zijn leden van de Werkgroep ViP Almere wezen kijken en die voelden zich teleurgesteld. De schrijver van dit stukje is er niet wezen kijken. Overigens had de Werkgroep ViP als mogelijke locatie kerkcentrum de Goede Rede geadviseerd.
Bij de keuze voor het kerkcentrum het Levend Water in Parkwijk zijn leden van de Werkgroep ViP Almere actief betrokken geweest. Dat wil zeggen de locatie is vooraf bekeken. Echter bij de keuze voor woonzorgcentrum de Overloop als tweede inclusieve stembureau is, er bij mijn weten, niemand van de Werkgroep ViP actief betrokken geweest. Kennelijk heeft men op het stadhuis nog steeds niet begrepen wat: “niets over ons, zonder ons” betekent.
Er is nog een woonzorgcentrum in het centrum van Almere Haven te vinden: woonzorgcentrum Saarborgh, in de Kerkstraat. Dat is tegenover het Zorgplein waar Medi-Mere, de concurrent van Zorggroep Almere een locatie heeft. Dat Zorgplein is overigens verre van toegankelijk voor mensen met fysieke en visuele beperkingen. Er moet nodig eens wat aan de bestrating worden gedaan, maar ja: de gemeente heeft geen geld. Ik zou zeggen: bezuinig dan op de uitgaven voor feestjes en geef prioriteit aan straten en wegen.
De Rijksoverheid wil graag dat de stembureaus voor 100% toegankelijk zijn voor mindervaliden. Hiervoor heeft de Rijksoverheid een toolkit opgezet. Maar als dat zo is, dan moeten deze locaties, al dan niet tijdelijk, ook toegankelijk zijn voor hulphonden. Maar wat moet je dan met al die gebouwen waar bij de ingang een schoonlooprooster of een schoonloopmat ligt? Een hulphond heeft daar problemen mee. Het rooster doet pijn aan de pootjes en de pootjes blijven haken in de gaten van de schoonloopmat. Hondenbezitters zullen dat vast wel kunnen beamen. Maar op zich is daar wel een eenvoudige tijdelijke en duurzame oplossing voor te bedenken, die ook niet al te duur is.
Is dat nou nodig, hoor ik veel mensen denken? Het antwoord is ja. Het VN verdrag handicap dat Nederland geratificeerd heeft, verplicht hier toe.
Op de website van de Rijksoverheid zijn een hele rits erkende hulphonden te vinden:
- hulphond voor blinden en slechtzienden
- hulphond voor doven en slechthorenden
- hulphond voor lichamelijk beperkten
- hulphond voor psychisch beperkten
- hulphond voor mensen epilepsie
- hulphond voor diabetes
Al deze getrainde hulphonden moeten dus zonder problemen een stembureau in kunnen om hun bezitter te kunnen begeleiden. Deze hulphonden moeten natuurlijk wel hun diensttuig om hebben, zodat ze kunnen worden herkend als hulphond.
Wil je weten waar hulphonden allemaal toegelaten moeten worden? Kijk dan eens op:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/leven-met-een-beperking/vraag-en-antwoord/mag-ik-mijn-hulphond-overal-mee-naartoe-nemen
Voor meer informatie:
contact@almerepartij.nl
06-12505099